Historia browaru

Przed wojną browar w Biskupcu był własnością braci Daum, byli oni właścicielami również browaru w Szczytnie i Olsztynie. Byli to ciekawi ludzie, jeden dr chemii, drugi dr piwowarstwa. Do dziś żyje F.Daum syn jednego z braci. Mieszka w Bremen jest emerytowanym dr piwowarstwa, po wojnie pracował w Beck'sie.

Browar ten w roku 1885 został zakupiony przez Adolfa Dauma, który przekazał później interes bratu Friedrichowi, po nim przejął browar jego syn Albert. Browar był oczywiście przebudowywany i podobno b. nowocześnie, jak na  tamte czasy, wyposażony. Produkowano ok. 40 - 45 tys. hl. piwa rocznie. Było to kilka rodzajów piw, głównie typu pilsner. Browar zatrudniał około 100 osób, miał także swe  

przedstawicielstwa - hurtownie w kilku miastach, warzone tu piwo było podobno b.dobrej jakości, a browar został nawet dwukrotnie odznaczony za swe wyroby. Browar biskupiecki w 1910 r. rozpoczął rozlew i dystrubucję lemoniady i wody mineralnej. Podczas  II wojny św. produkował piwo na front. Po wojnie  w 1955 r. podjęto decyzję o odbudowie browaru (w  dobrym stanie była tylko słodownia), a pierwsze piwo wyprod. 7 XI. 1957 r. Pisano wcześniej, że zachowała się miedziana taca chłodnicza, ale nie tylko, bo także wyposażenie warzelni oraz kocioł parowy.

W 1966 r. w browarze wyprodukowano 52, 8 tys. hl. piwa. W laboratorium browaru prowadzono prace doświadczalno - badawcze  nad zastąpieniem słodu surowcami niesłodowymi, badania nad jęczmieniem browarnym i wiele innych. Przed wojną (lata 30-te) browar produkował trzy rodzaje piwa:

Starkbier, Einfachbier, Vollbier

Pracowało w nim 2 mistrzów piwowarskich Max Pallasch i Max Schachtschneider. Po śmierci tego drugiego jego miejsce zajął, pochodzący ze Śląska, inż. Wiecha. Po II wojnie pracował on w browarze Schultheiss.

Podstawki przedwojenne z browaru

Materiały udostępnili:

AdamP,Cyrkonia,Darek99,Kemp,Piwowar